Doorslaand vocht bestrijden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Doorslaand vocht bestrijden

Last van vochtplekken en vochtige muren? Grote kans dat je last hebt van doorslaand vocht. Om doorslaand vocht te bestrijden is het belangrijk om je buitenmuur waterdicht te maken, zodat deze geen regenwater meer absorbeert. Heb je hier hulp bij nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de offerteaanvraag krijg je zo snel mogelijk tot wel 5 offertes van vochtexperts in jouw regio. Vergelijk en kies het beste aanbod voor een besparing die oploopt tot wel 40%!

Op deze pagina lees je exact hoe je doorslaand vocht moet bestrijden. Je leest over de verschillende technieken die gebruikt worden, wat het kost en je leest hoe het zit met vochtschade in huis en je verzekering.


doorslaand vocht bestrijden

Wat is doorslaand vocht?

Bij doorslaand vocht neemt de buitenmuur regenwater op als dit tegen de gevel aanslaat. Dat komt omdat het metselwerk poreus is geworden of omdat de voegen beschadigd zijn. Het water trekt in de muur en komt aan de binnenkant tot uiting in vervelende vochtplekken en zelfs schimmel! Doorslaand vocht herken je door vochtplekken op verschillende plekken op de muur. Het komt vooral voor bij oudere woningen, waarbij het metselwerk poreus is.

Je kunt doorslaand vocht bestrijden door je gevel te beschermen tegen vocht. Dit kan door de gevel waterdicht te maken aan de hand van impregneren of waterafstotende verf, of door nieuwe gevelbekleding aan te brengen.

Vochtbestrijder inschakelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een vochtexpert bij jou uit de regio!

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken van doorslaand vocht, maar de belangrijkste oorzaak is een poreuze gevel. Dit houdt in dat de gevel niet langer waterdicht is, en regenwater absorbeert. Dit komt vooral voor bij bakstenen muren, zeker als deze verouderd zijn.

Toch is dat niet de enige oorzaak van vochtdoorslag!

Een kapotte gevel kan ook zorgen voor vochtproblemen in je muur. Door scheuren of kapot voegwerk dringt ook regenwater binnen, wat vervolgens een weg naar binnen vindt. Als er scheurtjes of gaten in de gevel zitten, dan kan dit grote vochtproblemen veroorzaken.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht:

  • 1. Poreuze gevels
  • 2. Beschadigde gevels
  • 3. Foute afwerking van de buitenmuur.
  • 4. Spleten tussen deurkozijn en gevel

Gevolgen van vochtdoorslag

Vochtdoorslag heeft vervelende gevolgen voor je woning en je gezondheid. Allereerst beschadigt het je binnenmuren. Het pleisterwerk gaat barsten en schilderwerk begint te bladderen. Ook zul je merken dat je behang in de hoeken loslaat of dat er vochtplekken ontstaan.

Ook aan de buitengevel zullen na verloop van tijd beschadigingen ontstaan. Het voegwerk gaat kapot en kan dan ’s winters kapotvriezen. Ook ontstaan er steeds groter wordende scheuren, waardoor de vochtproblemen nog ernstiger worden.

En voor je gezondheid?

Door de hoge luchtvochtigheid in huis krijg je last van chronische verkoudheidsklachten, zoals hoesten, niezen en een loopneus. Ook hoofdpijn is een veelgehoord gevolg van vochtdoorslag, net zoals astmatische klachten.

doorslaand vocht behandelen

Hoe herken ik doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is net als andere vochtproblemen in de muur, vooral te herkennen aan de vochtplekken. De muur voelt klam en koud aan en de wandafwerking laat los. Bij gevorderde vochtproblemen kan er zelfs al schimmel op de muur ontstaan. De luchtvochtigheid stijgt, waardoor je ook muffe geurtjes kan opmerken.

Kenmerkend voor vochtdoorslag, is dat de problemen op elke plek op de muur kan ontstaan: zowel onderaan als bovenaan. Er zit geen specifiek patroon in en kan op elke plek ontstaan.

Een vochtexpert voert een vochtmeting uit om de juiste diagnose te stellen. Vakman inschakelen? Vraag gratis offertes aan!

Wat kost doorslaand vocht bestrijden?

De kosten om doorslaand vocht te bestrijden beginnen vanaf €8,- tot €12,- per m². Dit gebeurt door middel van impregneren: de goedkoopste methode. Er verandert niks aan je gevel en je hebt dus ook geen vergunning nodig.

Voor de andere methodes heb je, afhankelijk van jouw gemeente, wel een vergunning nodig. Die kosten komen dus nog bovenop de prijs voor de vochtbestrijding. Vochtwerende verf kost gemiddeld €20,- tot €40,- per m² en geeft je gevel een egaal en luxe uitstraling.

Is de gevel echt flink verouderd en wil je de buitenmuur enorm opknappen, kies dan voor nieuwe gevelbekleding om doorslaand vocht te behandelen. Dit wordt geplaatst vanaf €30,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.

De prijzen hangen af van de gekozen methode, de staat van de muur en het uurtarief van de vochtspecialist.

Vochtbestrijding: kosten 2024

Methode Gemiddelde prijs per m²* Omschrijving
Impregneren €8,- tot €12,- per m² Vochtwerend middel op de buitenmuren
Vochtwerende verf €20,- tot €40,- per m² Vochtwerende verf op buitenmuren
Nieuwe gevelbekleding Vanaf €30,- per m² Aanbrengen van gevelbekleding tegen vocht

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten van jouw vochtbestrijding?

Vergelijk meerdere vochtspecialisten en kies de vakman met het beste aanbod!

Bestrijden doorslaand vocht: de methodes

Om doorslaand vocht te behandelen is het noodzakelijk om de buitenmuur helemaal waterdicht te maken. Dit zorgt er natuurlijk voor dat regenwater dat tegen de gevel aanslaat, niet langer geabsorbeerd wordt. Hiervoor zijn drie geschikte methodes: impregneren, verven met vochtwerende verf en het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende manieren om doorslaand vocht te voorkomen. Wil jij ook vochtdoorslag bestrijden? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Impregneren

Impregneren is één van de meest gebruikte methodes. De vakman brengt een impregneermiddel aan, dat diep in de poriën van de muur dringt. Als de hele muur verzadigd is, neemt het geen regenwater meer op en krijgt het de kans om goed te drogen. Een voordeel van deze methode is dat het niks verandert aan het aangezicht van je woning, waardoor je geen vergunning hoeft aan te vragen: zo komen er dus geen hoge kosten voor een vergunningsaanvraag overheen!

Naast dat het de muur waterdicht maakt, heeft het nog meer belangrijke voordelen:

  • Het is brandwerend
  • Het beschermt tegen vervuiling
  • Het is de goedkoopste optie
  • Er is geen vergunning nodig
  • Het zorgt ervoor dat je gevel er netjes en verzorgd uitziet.

Impregneren kan op elk moment van het jaar uitgevoerd worden. Regent het? Dan wordt het impregneren even uitgesteld: door de regen wordt het middel weggespoeld voordat het goed in de muur kan indringen.

De kosten voor impregneren liggen rond de €8,- tot €12,- per m². Hiermee is je gevel voor ongeveer tien jaar beschermd.

Vochtwerende verf

Een goed alternatief voor impregneren is schilderen met vochtwerende verf. Dit werkt volgens hetzelfde principe: het maakt de muur waterdicht. Waar impregneer tot diep in de gevel dringt, vormt vochtwerende verf juist een beschermlaag bovenop het metselwerk.

Bij vochtwerende verf geef je de gevel een ander uiterlijk. De verf zorgt voor een egale gevel, wat een heel luxe uitstraling heeft. Jij kiest zelf welke kleur je gevel krijgt, dus je huis kan de gewenste uitstraling krijgen. Er zijn zelfs mogelijkheden wat betreft de afwerking: helemaal glad en egaal of juist liever met een structuur.

De kosten voor schilderen met vochtwerende verf liggen rond de €20,- tot €40,- per m².

Let op: omdat de vochtwerende verf het uiterlijk van je woning verandert, bestaat de kans dat je mogelijk een vergunning moet aanvragen. Hoeveel het een vergunning kost hangt af van de gemeente, deze kosten komen nog over de kosten voor de vochtbestrijding heen.

Nieuwe gevelbekleding

Een derde manier om de gevel compleet waterdicht te maken, is met behulp van nieuwe gevelbekleding. Gevelbekleding beschermt de gevel tegen neerslag, kou en andere problemen en verlengt zo de levensduur enorm. Bovendien geeft het je woning een prachtige uitstraling, waarmee het in waarde stijgt.

Je hebt bij nieuwe gevelbekleding de keuze uit verschillende materialen. De goedkoopste optie is het aanbrengen van gevelpleister, wat je huis een egale en luxe uitstraling geeft. Andere mogelijkheden zijn houten gevelbekleding, voor een warme en natuurlijke sfeer, en kunststof bekleding voor een meer moderne uitstraling.

Deze methode is de beste optie als je gevel flink beschadigd of verouderd is. Het voorkomt dat je een compleet nieuwe gevel moet plaatsen en het is mogelijk om je gevel uitstekend te isoleren, waardoor je de investering weer terugverdient in de besparing van de energiekosten! De kosten beginnen vanaf €30,- per m², maar lopen op afhankelijk van de materiaalkeuze.

Definitief doorslaand vocht bestrijden? Vind een vakman!

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo bovendien tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Waarom een vochtspecialist inschakelen?

Wil je doorslaand vocht bestrijden en twijfel je over het inschakelen van een vakman? Zelf doorslaand vocht bestrijden is een optie, zeker als je kiest voor vochtwerende verf of impregneer. Het is wel belangrijk dat dit goed gedaan wordt: sla je bijvoorbeeld een gedeelte van de muur over, dan is je muur niet beschermd en zul je alsnog last krijgen van vochtdoorslag.

Het inschakelen van een vochtspecialist heeft zeker voordelen!

Allereerst omdat hij je een professionele vochtdiagnose aanbiedt. Doorslaand vocht herkennen is lastig, en de vakman gaat na of dit echt de oorzaak van het probleem is, of dat je misschien last hebt van optrekkend grondwater of juist condensatievocht. Daarnaast weet je zeker dat het probleem correct is behandeld en dat het niet meer terugkeert.

Doorslaand vocht: verzekering mogelijk?

Heeft vochtdoorslag in jouw huis schade veroorzaakt? Het kan zijn dat je de kosten (of een deel hiervan) vergoed krijgt van jouw verzekeraar. Om dit zeker te weten moet je kijken naar je opstal- en inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan alle zaken die aan het huis ‘vastzitten’, zoals de muren, het glas en behang. De inboedelverzekering dekt schade aan alle inboedel in huis.

De schade is alleen verzekerd als jij kunt aantonen dat je voldoende maatregelen hebt getroffen om vochtproblemen te voorkomen. Zeker als de schade heel langzaam ontstaan is, is de kans groot dat je de schade zelf moet vergoeden. Bovendien hangt af welk soort schade verzekerd is. Het kan zijn dat je de schade aan de muur zelf moet vergoeden, maar dat schade aan de kunst aan de muur wel vergoed wordt. Dit kun je navragen bij je verzekeraar.

doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht bestrijden? Bespaar op de kosten!

Wil jij doorslaand vocht behandelen? Schakel een vakman in! Je weet zeker dat je vochtproblemen zo snel mogelijk verdwijnen en je voorkomt beschadigingen aan de muur. Ook geeft een vochtspecialist jou een persoonlijk advies, zodat je zeker weet dat je de juiste methode kiest. Op zoek naar een bedrijf bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk de kosten en kies zo voor het vochtbestrijdingsbedrijf met het beste aanbod! Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs.

Gratis offertes vergelijken