Optrekkend vocht bestrijden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Optrekkend vocht bestrijden

Bij optrekkend vocht trekt grondwater via de muur omhoog. Om optrekkend vocht te bestrijden, moet je dus voorkomen dat het grondwater in de muur kan trekken. Dit doen vakmannen met een zogeheten vochtkering in de muur. Benieuwd wat het bestrijden van optrekkend grondwater gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk offertes toegestuurd van bedrijven in jouw regio. Vergelijk en kies voor het beste aanbod!

Op deze pagina lees je hoe optrekkend vocht bestreden wordt. Je leest wat de oorzaken en gevolgen zijn, en welke methodes een vochtspecialist kan toepassen. Ook vertellen we hoe je optrekkend vocht kunt herkennen!


optrekkend vocht bestrijden

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem, waarbij grondwater via de fundering in de muur trekt. Dit gaat langzaam naar boven, waardoor er vlak boven de grond vocht- en schimmelplekken ontstaan. Dit vochtprobleem wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan een waterkering, waardoor grondwater vrij spel heeft.

Je herkent optrekkend vooral aan de vochtplekken en de vochtige en klamme muur. Opvallend bij optrekkend vocht, is dat de problemen vooral voorkomen aan de onderzijde van de muren. Het komt vooral voor bij oudere woningen, omdat nieuwe huizen bij de bouw direct een waterkering in de muur krijgen.

Vochtbestrijder inschakelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een vochtexpert bij jou uit de regio!

De oorzaken van opstijgend vocht

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van optrekkend vocht:

 • 1. Het grondwaterpeil is zo hoog dat de bodem vochtig wordt, en de muur het water opzuigt.
 • 2. De grondsoort in jouw omgeving kan vocht makkelijker doorlaten dan kleigrond, waardoor het in contact komt met de fundering.
 • 3. Bouw- of constructiefouten. Als er niet de juiste materialen gebruikt zijn heeft optrekkend vocht de kans om omhoog te trekken.
 • 4. Door condensatie in de spouw, wat zorgt voor een plas water op de bodem.
 • 5. Ventilatieroosters of beluchtingsgaten onder het maaiveldniveau waardoor vocht sneller opgenomen wordt.
 • 6. Kapotte regenpijpen kunnen veroorzaken dat regenwater aan de onderkant van de muur terecht komt, waar het daarna wordt opgezogen en omhoogtrekt.

Wat zijn de gevolgen?

Optrekkend vocht kan flinke schade veroorzaken in huis. Directe schade doordat de muren vochtig zijn, merk je aan loslatende wandafwerking. Dit kan betekenen dat verf begint af te bladderen of dat het behang loslaat. Daarnaast ontstaan er lelijke vochtplekken en is er het risico op schimmelgroei. Door het vocht in de muur wordt de constructie van de wand ook aangetast, waarmee zelfs de draagkracht in gevaar komt als je het optrekkend vocht niet snel genoeg bestrijdt.

Daarnaast heeft het ook nare gevolgen voor je gezondheid!

De luchtvochtigheid stijgt, waardoor je last kunt krijgen van luchtwegproblemen en irritaties aan je longen. Veelgehoorde klachten zijn chronische verkoudheden en hoofdpijn. Heb je astma, dan kunnen deze klachten ook verergeren door optrekkend grondwater.

optrekkend vocht binnenmuur bestrijden

Wat kost optrekkend vocht bestrijden?

De kosten voor het bestrijden van optrekkend beginnen vanaf €100,- per strekkende meter. Dit is de vanaf prijs voor zowel injecteren als onderkappen, de twee meest gebruikte methodes om optrekkend vocht te bestrijden.

Kies je voor het Carebrick systeem, houd dan rekening met prijzen van €110,- tot €125,- per m². In alle gevallen zijn je problemen definitief verholpen en hoef je het niet over een paar jaar weer te bestrijden.

Let op: de kosten kunnen per situatie verschillen. Er zijn een aantal factoren, de ernst van het probleem en de afmetingen van je muur, die de prijs beïnvloeden. Hierdoor kan de prijs enorm verschillen.

De prijs is onder meer afhankelijk van:

 • De oorzaak van je vochtprobleem.
 • De gekozen vochtbestrijding methode
 • De arbeidskosten
 • De breedte van je muur

Als je zeker wilt weten wat het bestrijden van optrekkend vocht gaat kosten, dan raden we aan om snel gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Meer informatie vochtbestrijding prijzen vind je op deze pagina.

Opstijgend vocht bestrijden: kosten 2024

Methode Gemiddelde prijs* Omschrijving
Injecteren Vanaf €100,- per strekkende meter Muren injecteren met vochtwerende gel
Onderkappen Vanaf €100,- per strekkende meter Nieuwe waterkeringslaag aanbrengen
Carebrick €110,- tot €125,- per strekkende meter Aanbrengen van keramische kokers in buitenmuren

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijsberekening? Vraag gratis offertes aan en vergelijk.

Optrekkend vocht bestrijden en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Als je last hebt van vochtige muren, dan bestaat de kans dat dit door optrekkend vocht veroorzaakt wordt. Hoe kun je opstijgend vocht herkennen?

Optrekkend vocht herken je vooral aan vochtplekken op de muur. Opvallend is dat de vochtplekken in dit geval vooral aan de onderkant van de muur ontstaan. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld vochtdoorslag, waarbij de problemen over de hele muur verspreid zitten.

Het kan ook voorkomen dat de wandafwerking loslaat. Als verf begint te bladderen en je behang loslaat aan de onderzijde van de muur, dan is de kans groot dat je te maken met het opstijgend grondwater.

Bij welke woningen komt dit vaak voor?

We zien dat opstijgend vocht vooral voorkomt bij oudere huizen. Dat komt omdat hier bij de bouw nog geen waterkering is aangebracht en het grondwater zo vrij spel heeft. Wanneer je in een nieuw huis woont dan hoef jij je over het algemeen geen zorgen te maken om opstijgend vocht, omdat er bij de bouw al rekening mee gehouden is en er dus een waterkering aanwezig is.

Staat jouw huis in een omgeving met zandgrond? Ook dan is er een groter risico op optrekkend vocht. Zand laat grondwater namelijk makkelijker door dan kleigrond, waardoor het sneller bij de muur terecht komt.

Hoe optrekkend vocht bestrijden? De methodes!

Voor het bestrijden van opstijgend vocht zijn er verschillende methodes waar je uit kan kiezen. Welke techniek de beste optie is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en budget.

Je hebt de keuze uit:

 • 1. Injecteren
 • 2. Onderkappen
 • 3. Carebrick systeem

Hieronder lees je meer over deze verschillende methodes, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Twijfel je? Vraag dan je vochtspecialist om een persoonlijk advies: vraag gratis offertes aan!

Injecteren

De eerste, en meest gekozen methode, is injecteren. Bij deze methode gebruikt de vochtspecialist een waterdichte gel om opstijgend vocht in de muur te bestrijden.

Hoe doet hij dit?

Hij maakt kleine boorgaten in de muur, op ongeveer 3 tot 5 centimeter boven het maaiveld. In deze gaten plaatst hij kleine buisjes, waardoor het gemakkelijk is om de waterdichte gel te injecteren. Op het moment dat deze gel in de muur terecht komt, zet het uit en verspreidt het over de hele breedte van de muur. Het vormt op die manier een waterdichte laag, die voorkomt dat grondwater verder omhoogtrekt dan de onderste rij stenen.

Deze methode is geschikt op optrekkend vocht in een buiten- of binnenmuur te bestrijden. Doordat de boorgaten naderhand netjes gedicht worden, is er niks meer van de werkzaamheden te zien. Het is een definitieve oplossing en de kosten beginnen vanaf €100,- per strekkende meter. Bij een spouwmuur moet je ook optrekkend vocht in de binnenmuur bestrijden en stijgen de kosten.

optrekkend vocht behandelen

Onderkappen

Onderkappen bestrijdt optrekkend vocht op een vergelijkbare manier: namelijk door middel van een waterkering in de muur.

De vakman verwijdert meter voor meter een rij bakstenen vlak boven het maaiveld. Hierin plaatst hij een kunststof waterkering, die opstijgend vocht moet bestrijden. Hij kan dit slechts op een klein oppervlak tegelijk doen, omdat anders de draagkracht van de muur in gevaar komt. Het onderkappen van je gevel is dus een tijdrovende en dure opgave.

Een tweede gebruikte techniek is het frezen van een sleuf. Ook dit gebeurt meter voor meter, zodat de kwaliteit van de muur niet in gevaar komt. De vakman plaatst een kunststof waterkering in de muur, en smeert dit dan dicht met mortel. In dit geval blijven de werkzaamheden naderhand dus wel zichtbaar. De kosten beginnen vanaf €100,- per strekkende meter.

Carebrick

Een relatieve nieuwe methode om optrekkend vocht in je binnenmuur te bestrijden, is het Carebrick systeem. In dit geval plaatst de vakman speciale kokers in je muren. Deze worden op ongeveer 35 centimeter hoogte geplaatst, op zo’n tussenafstand van ongeveer 50 centimeter.

De kokers hebben twee openingen: hierdoor ontstaat er een luchtdoorstroming in de keramische koker. Door de luchtdoorstroming ontstaat er een verdampingsproces in de koker. De koude lucht in deze kokers trekken zo het vocht in de muur naar zich toe. Via de koker wordt het overtollige water daarna afgevoerd naar buiten. Het is goed om te weten dat dit proces tijd nodig heeft: in de meeste situaties is de buitenmuur na het plaatsen van het Carebrick systeem binnen een jaar goed gedroogd, waarna de vochtproblemen definitief verdwijnen.

Het is een relatief duur systeem, de kosten beginnen vanaf €110,- tot €125,- per strekkende meter. De veranderingen aan de buitengevel zijn minimaal, omdat alleen de kokers zichtbaar zijn.

Wil je optrekkend vocht bestrijden?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken

Optrekkend vocht bestrijden: doe het zelf?

Ben je een handige klusser? Dan is het eventueel mogelijk om zelf optrekkend vocht te bestrijden door middel van injecteren. Het is in dat geval wel belangrijk dat jij je goed voorbereid. Omdat je bij het injecteren van de muur boorgaten moet maken, bestaat er altijd het risico op beschadigingen. Heb jij geen ervaring met het boren in de buitengevel of twijfel je over de juiste positie of boor? Ga dan niet zomaar zelf aan de slag, maar schakel een vochtspecialist in. Zo voorkom je beschadigingen aan de buitenmuur, waardoor de herstelkosten nog hoger op zouden lopen.

Wil je zelf proberen je muur te injecteren? Dan hebben we hieronder een paar praktische tips voor je opgesteld.

 • Richt de boor schuin naar beneden bij het maken van de boorgaten, zodat de gel gemakkelijk de muur inloopt.
 • Gebruik eventueel een trechter in de boorgaten om de gel gemakkelijk te injecteren.
 • Gebruik een lange steenboor van 12 millimeter voor het maken van de boorgaten, ga uit van een boorgat van 90% tot 95% boordikte.
 • Na het injecteren moet je de muur weer dichten met reparerende mortel. Eventueel kun je kalkpleister aanbrengen voor een mooi effect.

Voordelen inschakelen vochtspecialist

Zie je het niet zitten om zelf optrekkend vocht te bestrijden?

Het inhuren van een vochtspecialist heeft belangrijke voordelen:

 • 1. De vochtbestrijding is snel en vakkundig afgerond.
 • 2. Met de hulp van een vakman is de kans op beschadigingen of problemen klein.
 • 3. Een vochtspecialist geeft een persoonlijk advies met betrekking tot de juiste techniek.
 • 4. Je krijgt garantie op het geleverde werk.
 • 5. Je bespaart jezelf veel tijd en moeite.

opstijgend vocht bestrijden

Optrekkend vocht laten bestrijden? Bespaar op de kosten!

Voor het bestrijden van optrekkend vocht schakel je het beste een ervaren vochtspecialist in: zo weet je zeker dat er geen beschadigingen aan je muur ontstaan en kun je erop vertrouwen dat de problemen definitief verdwijnen. Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je offerteaanvraag zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies voor de vakman met het beste aanbod. Je bespaart zo gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs. De offerteaanvraag is bovendien gratis en zonder verdere verplichtingen: je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken