Vind de beste vochtbestrijding experts in Sittard

Kom gemakkelijk en snel in contact met vochtbestrijders uit Sittard en omgeving. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten. Zonder enige verplichting.

Gratis - Vrijblijvend

Vochtbestrijding experts Sittard

Top 10 vochtbestrijding experts in Sittard

Compleet overzicht van alle vochtbestrijding experts in Sittard en omgeving

Gratis offertes vergelijken Vergelijk offertes & bespaar tot 40%!

In Sittard zijn 10 vochtbestrijding experts beschikbaar. Onderstaand een overzicht van alle vochtbestrijding specialisten bij jou in de buurt. Ieder bedrijf is handmatig geselecteerd door ons serviceteam. Daarnaast heeft iedere vochtbestrijder een eigen bedrijfspagina met contact- en adresgegevens.

Vochtbestrijding in Sittard?

Heb je last van vocht in huis? Vochtproblemen ontstaan door tal van oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht of een vochtige kelder. Elk type vochtprobleem vereist een andere vochtwering. Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van vochtbestrijding in Sittard? Start nu je gratis offerteaanvraag.

Over Sittard

Sittard is een plaats in de provincie Limburg en telt in 37446 inwoners, bestaande uit 18222 mannen en 19224 vrouwen, verdeeld over 17566 huishoudens. Per 17566 huishoudens is er 1 vochtbestrijding expert beschikbaar.

Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Overzicht van de top 10 vochtbestrijding experts in Sittard en omgeving

Vergelijk vochtbestrijding experts en bespaar op de kosten!

vochtbestrijding Sittard

Vochtbestrijding Sittard: wacht niet te lang!

Last van vochtproblemen in huis? Kies dan direct voor vochtbestrijding in Sittard en schakel de hulp in van een ervaren bedrijf. Alleen dan weet je zeker dat je problemen zo snel mogelijk verdwijnen. Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de prijzen van de verschillende vakmannen en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je over de verschillende mogelijkheden bij vochtbestrijding. We vertellen je wanneer dit noodzakelijk is en wat het ongeveer kost. Ook lees je welke methode geschikt is om jouw vochtprobleem op te lossen én geven we je handige tips voor het vinden van een vochtbestrijdingsbedrijf!

Wanneer is vochtbestrijding nodig?

Als je last hebt van vochtproblemen, dan is vochtbestrijding in Sittard noodzakelijk. Doe dit niet te laat, omdat de problemen snel kunnen verslechteren: je krijgt dan meer last van problemen in huis en de herstelkosten liggen dan een stuk hoger.

Wanneer is vochtbestrijding nodig?

 • Wanneer je last hebt van een te hoge luchtvochtigheidsgraad in huis.
 • Als je vocht- of schimmelplekken opmerkt.
 • Wanneer je muren of plafond koud of klam aanvoelen.
 • Als er muffe geurtjes in huis ontstaan.
 • Als je merkt dat er veel meer ongedierte in huis is dan gewoonlijk.

Wacht niet te lang met vocht bestrijden!

Wanneer jij je vochtproblemen in Sittard te lang negeert, dan is de kans groot dat de problemen verergeren. Je krijgt vochtplekken en schimmel in huis: schimmelsporen verplaatsen zich via de lucht, waardoor het ook op andere plekken in huis gaat groeien.

Deze problemen zorgen voor een slechte gezondheid: je krijgt last van verkoudheids- en ademhalingsklachten. Mensen met astma merken dat hun klachten ook verslechteren, en ook chronische hoofdpijn is een gevolg van vochtproblemen. Daarnaast tast het ook de constructie van je woning aan: vochtige muren zorgen voor een slechtere draagkracht. Wacht daarom niet te lang met vochtbestrijding in je muur!


doorslaand vocht

Wat kost vochtbestrijding?

De prijzen van vochtbestrijding beginnen vanaf €8,- tot €12,- per m² en lopen op tot prijzen vanaf €3.000,- voor een kelderbekuiping. De kosten hangen nauw samen met de gebruikte vochtbestrijdingsmethode en zijn daarom per situatie verschillend. Optrekkend vocht bestrijden kost ongeveer €8,- tot €30,- per m² en voor het bestrijden van doorslaand vocht betaal je gemiddeld €100,- tot €125,- per strekkende meter.

Welke factoren beïnvloeden de prijzen?

Natuurlijk speelt de oorzaak van het vocht in je huis in Sittard voor een groot deel de prijs: hier hangt de gebruikte methode namelijk van af. Maar daarnaast wordt de prijs ook beïnvloed door de arbeidskosten. Elke vochtbestrijding expert hanteert zijn of haar eigen prijzen, en deze kunnen per bedrijf verschillen. Wil je graag de exacte prijs weten, vraag dan gratis offertes aan!

Prijzen vochtbestrijding 2024

De prijzen voor vochtbestrijding in Sittard lopen uiteen, en zijn vooral afhankelijk van de gekozen bestrijdingsmethode. Toch heb je niet altijd keuze in welke methode gebruikt wordt: dit hangt namelijk weer af van de oorzaak van de problemen.

In de onderstaande tabellen vind je meer informatie over de prijzen voor verschillende vormen van vochtbestrijding.

Het bestrijden van doorslaand vocht wordt gedaan door de muur waterdicht te maken. De kosten beginnen vanaf €8,- tot €12,- per m² als je kiest voor impregneren. Laat je liever nieuwe gevelbekleding plaatsen om je gevel te beschermen, houd dan rekening met kosten vanaf €30,- per m². Hierbij hangt de prijs af van het materiaal dat je gebruikt.

Methode Gemiddelde prijs* Omschrijving
Impregneren €8,- tot €12,- per m² Vochtwerend middel op de buitenmuren
Nieuwe gevelbekleding Vanaf €30,- per m² Aanbrengen van gevelbekleding tegen vocht

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Gratis offertes aanvragen via het offerteformulier.

Als het probleem optrekkend vocht is, dan is de beste manier om dit te bestrijden door middel van een waterkering. Injecteren en onderkappen zijn twee populaire opties: de kosten hiervoor beginnen vanaf €100,- per m². Een relatief nieuwe oplossing is Carebrick vochtbestrijding. De prijzen liggen iets hoger: rond de €110,- tot €125,- per m².

Methode Gemiddelde prijs* Omschrijving
Injecteren Vanaf €100,- per strekkende meter Muren injecteren met vochtwerende gel
Onderkappen Vanaf €100,- per strekkende meter Nieuwe waterkeringslaag aanbrengen
Carebrick €110,- tot €125,- per strekkende meter Aanbrengen van keramische kokers in buitenmuren

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

Condensatievocht is een ander vochtprobleem in huis, dat vooral bestreden wordt door middel van ventilatie. De kosten hiervoor liggen enorm uiteen, van gemiddeld €40,- tot wel €1.500,-. Dit hangt af van je keuze voor een eenvoudig ventilatierooster of een mechanisch ventilatiesysteem.

Methode Gemiddelde prijs* Omschrijving
Ventilatie €40,- tot €1.500,- Natuurlijke tot mechanische ventilatie

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

In het geval van een vochtige kelder is het uitvoeren van een kelderbekuiping een goed idee. Hierbij maak je de keldervloer en -muren waterdicht. De kosten liggen gemiddeld rond de €15,- tot €20,- per m², maar de exacte prijs hangt af van het soort bekuiping en de staat van je muren. Is er overtollig water in de kelder wat je moet afvoeren, kies dan voor een drainagesysteem. Dit houdt de vloer droog van vocht! De kosten beginnen vanaf €3.000,-.

Methode Gemiddelde prijs* Omschrijving
Kelderbekuiping €15,- tot €20,- per m² Aanbrengen van waterdichte cementlaag
Kelderdrainage Vanaf €3.000,- Afvoeren van overtollig vocht

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vergelijk gratis offertes en bespaar.

Tot slot is het ook mogelijk een vakman in te huren voor het bestrijden van schimmel. Dit ontstaat wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is. De kosten voor het laten verwijderen van schimmelplekken, liggen rond de €25,- tot €50,- per m².

Methode Gemiddelde prijs* Omschrijving
Schimmel verwijderen €25,- tot €50,- per m² Professionele schimmelbestrijding

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

Besparen op de kosten van vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en kies de expert met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken

Vochtproblemen Sittard: de oorzaken

Er zijn verschillende vochtproblemen in Sittard die regelmatig voorkomen. Doorslaand- en optrekkend vocht zijn daar goede voorbeelden van, net zoals vochtige kelders en problemen door condensatievocht. Hoewel de symptomen van deze vochtproblemen in veel gevallen overeenkomen, zijn de oorzaken heel verschillend. Omdat de bestrijdingsmethode moet aangepast worden aan de oorzaak, is het belangrijk om een juiste vochtdiagnose te laten stellen.

Hieronder lees je meer over de verschillende oorzaken van vochtproblemen in huis. Wil je deze vochtproblemen laten oplossen door een vakman? Vergelijk dan gratis offertes!

vocht bestrijden Sittard

Doorslaand vocht

Vochtdoorslag is één van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in Sittard. Doorslaand vocht houdt in dat het regenwater dat tegen je gevel aanslaat, geabsorbeerd wordt door de gevel. Zo trekt het naar binnen, en vormt het in huis lelijke vochtplekken. Ook stijgt de luchtvochtigheid in huis en kunnen er schimmelplekken ontstaan.

In het geval van doorslaand vocht gaat het om vochtplekken op verschillende plekken op de muur. Ze kunnen zowel bovenaan zitten als onderop. Ze komen echter alleen voor op de buitenmuren, en niet op de binnenmuren. Vermoed je dat je last hebt van doorslaand vocht, schakel dan snel een expert in vochtbestrijding in!

Optrekkend vocht Sittard

Optrekkend vocht in Sittard is een ander voorbeeld van een vochtproblemen dat heel vaak voorkomt. Dit vindt vooral bij oudere huizen plaats, waarbij nog geen waterkering in de muur aanwezig is. Bij optrekkend vocht trekt het grondwater via de fundering in je binnen- en buitenmuren omhoog. Het gevolg zijn vervelende vochtplekken op de muur, je wandafwerking kan loslaten en er kan schimmel gaan groeien.

Bij optrekkend vocht kun je herkennen doordat de vochtplekken vooral tegen de onderkant van de muur zitten. Ook kan het zowel in binnen- als buitenmuren voorkomen.

Condensatievocht

Condensatievocht is voor veel huiseigenaren een probleem. Dit ontstaat door twee mogelijke oorzaken:

 • Je hebt een ander vochtprobleem in huis, waardoor de luchtvochtigheid stijgt.
 • Er is geen of onvoldoende ventilatie, waardoor condensatievocht niet wordt afgevoerd.

Je herkent problemen door condensatievocht, wanneer je last hebt van beslagen ramen in huis, of wanneer er letterlijke waterdruppels aan je plafond blijven hangen. De gevolgen hiervan zijn vocht- en schimmelplekken, die de vochtproblemen nog verder vergroten. Als je twijfelt of je last hebt van te veel condensatievocht, gebruik dan eens een vochtmeter: deze kan je vertellen hoe hoog de luchtvochtigheidsgraad is. Een percentage tussen de 40% en 60% is gezond.

Vochtige kelder

Vochtige kelders komen regelmatig voor. Dat heeft te maken met de locatie van de kelder: de keldermuren worden continu omringd door grondwater, dat een druk uitoefent op de muren. Na verloop van tijd is de kans op lekkages en binnensijpelend water groot.

Veel lekkages ontstaan bij de kimnaad: dit is de aansluiting van de keldermuren op de vloer. Het kan ook voorkomen dat er door een gebrek aan ventilatie gewoon te veel condensatievocht ontstaat. Zonder ventilatieroosters of -systeem wordt dit niet afgevoerd naar buiten, en blijft het vocht op het plafond of op de muren plakken. Heb jij ook een vochtige kelderruimte? Kies dan voor professionele vochtbestrijding in de kelder!

Last van vocht in je huis in Sittard?

Vergelijk gratis offertes en kies de vochtbestrijding expert met het beste aanbod!
Gratis offertes ontvangen

Vocht in huis Sittard: de bestrijdingsmethodes

Heb jij ook last van vocht in je huis in Sittard? Na het vaststellen van de oorzaak, is het tijd om dit vocht in huis te bestrijden. Vochtbestrijding in huis wordt op verschillende manieren gedaan. Zo kan het nodig zijn om beter te ventileren of om je kelder waterdicht te maken. Vochtbestrijding in de muur komt ook vaak voor, bij bijvoorbeeld vochtdoorslag.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende bestrijdingsmethodes bij vocht in huis. Wil je graag precies weten wat dit gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

schimmel verwijderen

Doorslaand vocht bestrijden

Bij doorslaand vocht wordt regenwater dat tegen de gevel aanslaat geabsorbeerd door de muur. De beste oplossing hiervoor is om de muur helemaal waterdicht te maken. Dat kan gedaan worden op verschillende manieren:

 • Impregneren: Deze methode wordt veel toegepast, omdat het goedkoop is. De vakman spuit een impregneermiddel op de muur, dat diep in de poriën dringt. Dit maakt het oppervlak waterdicht, zodat vochtdoorslag geen probleem meer is. Bijkomende voordelen zijn een betere isolatie en brandveiligheid en vervuiling dat niet meer op het oppervlak hecht. De kosten liggen rond de €8,- tot €12,- per m².
 • Nieuwe gevelbekleding: door nieuwe bekleding op de gevel aan te brengen maak je het oppervlak ook waterdicht. Dit kan met verschillende materialen, zoals pvc, hout of steenstrips. Dit geeft je huis een compleet ander uiterlijk dus er is vaak een vergunning nodig. Deze methode wordt vooral gebruikt bij huizen waarvan de gevel aan een opknapbeurt toe is. De kosten beginnen vanaf €30,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.

Optrekkend vocht bestrijden

Stelt de vochtexpert vast dat je last heeft van optrekkend vocht? Optrekkend vocht bestrijden doe je met een waterkering: een waterdicht materiaal dat voorkomt dat water nog verder omhoogtrekt. Een andere mogelijkheid is het Carebrick systeem.

 • Injecteren: de vakman maakt kleine boorgaten in de voegen van het metselwerk. Met een spuit injecteert hij daarna een vochtwerend middel. Dit verspreidt zich over de hele breedte van de muur. Hierna hoef je niet bang te zijn voor optrekkend vocht, omdat het grondwater nooit verder omhoog trekt dan de waterkering. De kostprijs begint vanaf €100,- per strekkende meter.
 • Onderkappen: in dit geval plaatst de vakman een fysieke waterkering in de muur. Om deze te plaatsen freest hij een sleuf in de muur vlak boven het grondniveau, of verwijdert hij meter voor meter een rij bakstenen. In de opening plaatst hij een kunststof middel die voorkomt dat grondwater verder omhoog kan trekken. Je betaalt voor het onderkappen gemiddeld vanaf €100,- per meter.
 • Carebrick systeem: de vakman plaatst keramische kokers in de buitenmuur, op ongeveer 50 centimeter afstand van elkaar. In deze kokers ontstaat een luchtdoorstreming, wat een verdampingsproces veroorzaakt. Dit trekt het water in de muur naar zich toe, en zo wordt het naar buiten afgevoerd. De kosten hiervoor liggen rond de €110,- tot €125,- per strekkende meter.

Condensatievocht oplossen

Voor het bestrijden van condensatievocht is er eigenlijk maar een oplossing: ventileren. Goede ventilatie zorgt ervoor dat het vocht in de lucht wordt afgevoerd naar buiten, en de luchtvochtigheidsgraad in huis gezond blijft. Dit kan op twee verschillende manieren.

Natuurlijke ventilatie is ventileren via ramen, deuren en ventilatieroosters. Laat ventilatieroosters altijd open staan en open ramen en deuren twee keer 15 minuten per dag voor optimale ventilatie.

Is dit geen optie, dan is mechanische ventilatie misschien een betere optie. Dit is een systeem dat zorgt voor een continue stroom van frisse lucht. Het systeem gebruikt roosters in de binnenmuren, dus het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem is niet voordelig. De kosten voor het verbeteren van de ventilatie lopen uiteen van €40,- voor ventilatieroosters tot gemiddeld €1.500,- voor een ventilatiesysteem.

Kelderafdichting

Een kelderafdichting is nodig als je de kelder wilt gebruiken als verblijfsruimte. Dit kan op verschillende manieren:

 • Kelderbekuiping: feitelijk houdt dit in dat een vakman je kelder helemaal waterdicht maakt. Dit kan door middel van een stijve bekuiping, waarbij de specialist een waterdichte pasta aanbrengt op de vloeren en de muur. Dit voorkomt dat water nog naar binnensijpelt. Een soepele bekuiping houdt in dat de vakman een folie tegen de beschadigde muren en vloer bevestigt, en hiervoor een nieuwe muur plaatst. Dit is een ingrijpende klus, die vooral gedaan wordt als de kelder er heel slecht aan toe is. Een vaste bekuiping kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m²
 • Kelderdrainage: dit is een methode om overtollig water af te voeren naar een afvoerput. Op de vloer en eventueel op de wand wordt een noppenfolie aangebracht met kleine kanaaltjes erin. Dit voert het water af naar een reservoir, waarna het wordt afgevoerd naar het riool. De kosten beginnen vanaf €3.000,-

Vocht laten bestrijden door een expert in vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en vind zo een vakman in jouw regio!
Gratis offertes aanvragen

Schimmel in huis Sittard: wat moet je doen?

In veel huizen is schimmel te vinden. Schimmel ontstaat als de luchtvochtigheid te hoog is. De spoortjes bewegen door de lucht en kunnen dus op elke plek ontstaan. Ze houden vooral van vochtige ruimtes, daarom is de badkamer en slaapkamer gevoelig voor schimmel. Je herkent de schimmel door donkere plekken op de muur, vaak tegen het plafond of op de muur op donkere locaties.

Heb je schimmel ontdekt?

Dit is een aanslag op je gezondheid, dus je moet het zo snel mogelijk verwijderen. Dit kan met schimmeldodende middelen die je in de supermarkt kan kopen. Pas wel op, dit zijn heftige middelen waar je voorzichtig mee om moet gaan. Ventileer voldoende tijdens het gebruik en draag beschermende kleding.

Let op: alleen schimmel verwijderen is nooit de oplossing. Schimmel ontstaat door een onderliggend vochtprobleem, zoals doorslaand vocht of problemen door condensatievocht. Pak eerst de oorzaak aan, anders blijft de luchtvochtigheidsgraad te hoog en keert de schimmel in een mum van tijd weer terug.

Vochtspecialist inschakelen voor het verwijderen van schimmel? Ontvang gratis offertes!

Vochtbestrijding in Sittard zelf doen of uitbesteden?

Kan ik vocht in huis zelf bestrijden? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen. Meestal gaat het hierbij om het verhelpen van condensatievocht. Zo kun je zelf nieuwe ventilatieroosters plaatsen en eventueel gebruik maken van een luchtontvochtiger.

Vaak zijn dit maar tijdelijke oplossingen. Om de oorzaak van je problemen op te lossen, is het belangrijk om de vochtbestrijding in Sittard uit te besteden aan een vakman. Deze stelt de juiste vochtdiagnose en kiest daarna voor de beste methode om de problemen in huis te bestrijden.

Een voordeel van een vakman inhuren, is dat je zelf tijd en energie bespaart. Bovendien weet je zeker dat je problemen definitief verdwijnen en voorkom je dat er onverhoopt beschadigingen ontstaan aan je huis.

Vochtspecialist uit Sittard inschakelen?

Bespaar tot wel 40% en vind de juiste vakman voor de klus!
Gratis offertes vergelijken

Waarop letten bij inschakelen vochtexpert?

Op zoek naar een expert in vochtbestrijding in Sittard? Er zijn veel bedrijven te vinden: hoe weet je nu welk bedrijf jou het beste kan helpen? Door te letten op de locatie van het bedrijf, en eventuele keurmerken bijvoorbeeld. Ook de garantievoorwaarden zijn een goede indicatie van de betrouwbaarheid van een bedrijf.

Hieronder geven we je 5 praktische tips voor het inschakelen van een expert. Zo weet je zeker dat je snel en goed geholpen wordt.

1. Vochtspecialist uit de regio

We raden je aan om altijd op zoek te gaan naar een vochtbestrijdingsbedrijf in je eigen omgeving.

Waarom?

De meeste bedrijven brengen voorrijkosten in rekening. Hoe kleiner de afstand tussen jou en het bedrijf, des te lager de voorrijkosten. De hoogte van de voorrijkosten verschillen: bij sommige bedrijven is dit een vast bedrag en bij andere bedrijven betaal je gemiddeld €0,25 tot €0,50 per kilometer. Kies voor een bedrijf dichtbij om te besparen op de voorrijkosten.

2. Specialist nodig of niet?

Voor een aantal soorten vochtbestrijding in huis is het nodig om een specialist in te schakelen. Dat is vooral het geval bij complexe vochtproblemen, waarbij de oorzaak niet direct duidelijk is. Of wanneer je in een monumentaal pand woont en de buitenkant van de woning niet zomaar geïmpregneerd of geïnjecteerd mag worden. Een specialist heeft ervaring met dergelijke complexe zaken en kan je hiermee beter helpen dan de gemiddelde vakman. Een specialist is uiteraard wel iets duurder.

3. Garantievoorwaarden

Elk bedrijf hanteert zijn eigen garantievoorwaarden. Het is belangrijk om deze door te nemen, want: wat gebeurt er eigenlijk als er na het vocht bestrijden onverhoopt problemen ontstaan? Bijvoorbeeld omdat de verkeerde methode is toegepast. Een vakman met een goede garantie is vaak iets duurder dan een goedkope vochtspecialist zonder goede garantievoorwaarden. Vind jij het fijn om hier juist wat extra voor te betalen of wil je hier liever op besparen?

4. Keurmerken & referenties

Weet je niet welke vochtexpert je moet inschakelen? Kijk dan eens of de vakman beschikken over één of meerdere keurmerken. Deze keurmerken geven aan dat zij zich regelmatig laten bijscholen en goede kwaliteit leveren. Een expert in vochtbestrijding in Sittard die is aangesloten bij een branchevereniging biedt bovendien een uitstekende garantie! Je herkent erkende vochtexperts aan het SKEV-keurmerk (Stichting Keurmerk Erkende Vochtexperts).

5. Gratis offertes vergelijken

Wist je dat elke firma voor vochtbestrijding zelf hun tarieven bepalen? Hierdoor liggen de kosten flink uiteen. Met het vergelijken van offertes vind je gemakkelijk het bedrijf met de beste vochtbestrijding offerte en bespaar je dus op de kosten. Kijk bij het vergelijken van verschillende firma’s niet alleen naar de gemiddelde kosten maar ook naar de garantievoorwaarden en de prijsopbouw. Zo ben je verzekerd van een eerlijke prijs.

vocht bestrijden in Sittard

Vocht in huis bestrijden? Vergelijk gratis offertes!

Moet je vocht in huis bestrijden? Schakel een firma voor vochtbestrijding in! Zij stellen de juiste vochtdiagnose, zodat je zeker weet dat de vochtbestrijding effect heeft en jouw problemen definitief verdwijnen! Op zoek naar een firma in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag zien wij erop toe dat je zo snel mogelijk tot 5 offertes ontvangt. Vergelijk verschillende bedrijven in jouw regio en kies zo voor het vochtbestrijdingsbedrijf met het beste aanbod! Op die manier bespaar je tot wel 40% op de kosten. Je aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit helemaal nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!